In Bolivia wordt veel Quinoa verbouwd. Bij hippe ecobewuste westerlingen bekend als eiwit- en mineraalrijk graan, en dus zeer geschikt voor vegetariërs. Het wordt dan ook met succes verkocht aan diverse landen in Europa, aan de VS.
Klinkt tot dusver goed. Alleen heeft het tot gevolg dat de Bolivianen het zelf niet meer kunnen eten – het is te duur geworden. Het buitenland betaalt immers een flinke prijs per kilo, en de verkoper van het graan kiest natuurlijk voor de hoogste bieder.
Arme Bolivianen (officieel 65% van de bevolking) hebben vaak geen toegang tot volwaardig voedsel. Quinoa zou ideaal zijn.
Een bekend probleem. In Mauretanië werden we er ook al mee geconfronteerd: de EU (met Nederland als één van de grootste schuldigen) koopt voor relatief weinig geld de visrechten voor de rijke kust van Mauretanië. De inwoners van het land kunnen hun eigen vis niet meer betalen, terwijl ze de voedingsstoffen in vis erg, erg goed kunnen gebruiken: zo goed als de rest van het land is onvruchtbare woestijn. Maar door die mooie handelsgeest van o.a. Nederland zijn er op de markt vooral ingeblikte sardientjes te krijgen.
Een hopeloze situatie die pas zal verbeteren als de algehele koopkracht en welvaart van alle landen van de wereld wat dichter bij elkaar ligt?
Of is er een oplossing in het instellen van een exportmaximum? Binnenlandse-verkoopsubsidie? Oproep geen Quinoa meer te eten (en vis uit Mauretanië, en…)?
Niks lijkt ideaal. Suggesties?
Ik heb ze gezien, de vissersvloot voor de kust van Mauretanie, grote fabrieksschepen die op onze Noordzee niets meer kunnen of mogen vangen.
Hallo Wies en Robert.
Jullie oproep toto een boycot voor het inkopen van Quinoa, zette me aan t denken. Ik zie hier geen oplossing in, immers, de verkoop van dat spul betekent wel inkomsten voor dat land, en waarom voeren zij de productie niet op ?
Er zijn veel producten in ontwikkelingslanden die onbereikbaar zijn voor de lokale bevolking maar ik denk dat je eerder moet kijken waar dat geld voor die produkten dan blijft. Blijft het hangen in de tussenhandel in de westerse wereld ? overigens, de manier waarop jullie reizen is wel erg interressant
Ha Tom!
Dank voor je reacties. Oproep tot een boycot heb ik niet zo bedoeld, dat lijkt mij ook helemaal geen goede oplossing.
Het is inderdaad een goed punt dat er gekeken moet worden wie er precies aan die produkten verdient. Ik heb het idee dat het geld hier nog erg bij de tussenhandelaren blijft hangen, al weet ik dat niet zeker.
Ik denk dat we blij mogen zijn met de steeds hogere eisen die ook de Nederlandse consument stelt aan de herkomst van de produkten. Dit benadrukt voor ons maar weer dat het belangrijk is dat we dit blijven en blijven doen.
De komende dagen gaan we een verantwoord agricultureel project van Terre des Hommes bezoeken (waar ik ook foto´s voor ga maken), ik hoop dat we daar wel blij van worden.